Prijatne emocije i zdravlje

U prethodnim tekstovima ste mogli da pročitate na koji način su emocije izuzetno važne za naše celokupno zdravlje, te zašto je bitno da smo u kontaktu sa njima nasuprot tome da ih ignorišemo. Poznavanje sopstvenih osećanja je ključno za samorazumevanje, a bez čega nema ni uspešnog poznavanja i razumevanja drugih, koje je neophodno za dobar kontakt sa drugima. Naročito smo skloni da potiskujemo emocije poput straha, tuge, ljutnje, a zarad psihofizičkog zdravlja je potrebno da ih osvestimo, da dozvolimo sebi da osećamo to što osećamo i da pronađemo način da ih adekvatno ispoljimo. Kada osvestimo koje emocije osećamo, možemo da utičemo i na način njihovog izražavanja, kao i da ih usmerimo ka željenim akcijama i ciljevima. Da bi moglo bezbedno da se uđe u ovaj poduhvat, prvo je potrebno osnaživanje. Svaka promena je proces, a ne događaj. Dajte sebi vremena. Poštujte svoj lični ritam. Šta možete da uradite?

Edukujte se o emocijama i njihovoj važnosti, jer one, bilo da su prijatne ili neprijatne, imaju značajnu funkciju u psihičkom životu svake osobe. Razmislite o adekvatnim načinima njihovog izražavanja, jer svako osećanje, ponovo bilo prijatno ili neprijatno, može biti ispoljeno na neadekvatan način (zato nijedno osećanje samo po sebi nije “negativno” ili “pozitivno”). Dozvolite emocijama da ispune svoju ulogu – da obogate život. Svrha svake emocije je da pomogne da se potpunije osećamo i učestvujemo u sopstvenom životu. Najbolje funkcionišemo kada radimo ono za šta osećamo da je za nas dobro i ono što u nama izaziva zadovoljstvo. Svakog dana izdvojite vreme da učinite nešto što za vas lično ima smisla. Fokusirajte se na osobe i situacije koje vas zabavljaju i zasmejavaju. Vežbajte zahvalnost, možete svakodnevno primenjivati vežbu o navođenju tri stvari na kojima ste  toga dana zahvalni. Definišite stvari u svom životu zbog kojih se osećate srećnim (možda se i iznenadite koliko ih zapravo ima). Napravite listu stvari koje vas ispunjavaju pozitivnom energijom, koje obnavljaju lične kapacitete i resurse. Primenjujte tehnike relaksacije. Vodite dnevnik. Zapisujte svoje misli. Obratite pažnju na koji način se obraćate sebi, kakav govor sebi upućujete. Učite nešto novo. Uradite nešto što nikad niste. Upustite se u kreativne procese. Redovno vežbajte, da osnažite telo kako bi se lakše nosilo sa onim što mu se događa. Priuštite sebi masažu. Uradite nešto samo za svoju dušu. Priredite sebi neki ugođaj. Častite sebe nečim. Pristupite unutrašnjim zbivanjima sa otvorenošću, interesovanjem, radoznalošću, saosećajnošću, a ne strahom, optuživanjem, odbacivanjem i osuđivanjem, jer to menja celokupni doživljaj.

Pratite svoja osećanja i telo. Ako ste umorni, odmorite. Ako vam se plače, plačite. Ako ste besni, opsujte. Ako ste ponosni, pohvalite. Ako volite, recite. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *