Partnerski odnosi i psihofizičko zdravlje

Ljudi su društvena bića čiji se opstanak tokom evolucije oslanjao na veze sa drugima. Društvene i emocionalne veze su suštinski deo svačijeg sveukupnog funkcionisanja, te se zdravlje i bolest ne mogu razmatrati odvojeno od tog konteksta. Emocionalna bliskost je psihološka i biološka neophodnost.

Nalazi mnogobrojnih istraživanja sugerišu da su osobe koje su u braku i fizički i psihički zdravije, da se ređe obraćaju lekarima, te da je procenat smrtnosti značajno niži u odnosu na one koji ne žive u braku. Međutim, nije partnerski odnos ili brak sam po sebi faktor koji štiti od mentalnih i fizičkih bolesti, već psihičko i fizičko zdravlje zavise od kvaliteta bračnog odnosa. Nekvalitetan bračni odnos i disfunkcionalni partnerski odnosi su zapravo dodatni izvor stresa.

Kako bračni odnosi deluju na nas?

Istraživanja jasno pokazuju da bračni odnosi, a naročito kvalitet braka, deluju na fiziološke promene u organizmu. Lošiji kvalitet bračnog odnosa je u velikoj meri povezan sa slabijom imunološkom reakcijom. Nizak bračni kvalitet slabi imunološki sistem i time izaziva različite bolesti. Žene snažnije od muškaraca fiziološki reaguju na kvalitet bračnih odnosa, ono što se događa u braku deluje snažnije na žene nego na muževe. Važno je pomenuti i da partner koji mora da potiskuje više svojih potreba radi održavanja odnosa, verovatnije će razviti fizičku bolest. Supružnik koji se više adaptira da bi održao harmoniju u sistemu veze je onaj koji je podložan razvijanju simptoma (moguće da su to češće žene, pa delom otuda i ovakvi nalazi). Zapravo, za dobro zdravlje je najvažnija sposobnost da se bude u emocionalnom kontaktu sa drugima, ali uz zadržavanje autonomnosti u emocionalnom funkcionisanju. Žene koje smatraju da imaju ravnopravne i prijateljske odnose sa mužem ređe obolevaju i smrtnost je manja nego kod žena koje žive u nekvalitetnim brakovima. Zadovoljne žene ređe se žale na zdravstvene tegobe. Kvalitet braka utiče i na povećavanje ili smanjivanje doživljaja bola, kao i na kvalitet sna. I muževi i žene iz skladnih brakova češće izjavljuju da su zdravi i ređe posećuju lekare. Takođe, longitudinalna istraživanja ukazuju na to da poboljšanje kvaliteta braka često smanjuje pritužbe na zdravlje jednog ili oba partnera.

Verovatno je da, kao što kvalitet bračnog odnosa utiče na psihičko i fizičko zdravlje, tako i  psihičko i fizičko zdravlje utiču na kvalitet bračnog odnosa, svakako je evidentno da povezanost između ovih pojmova postoji i da bolji kvalitet partnerskih odnosa znači i bolje celokupno zdravlje. Emocionalna podrška pozitivno deluje na psihološko blagostanje, smanjuje psihološke probleme kod bračnih partnera i podstiče pojedinca na ponašanje koje ga fizički i psihički štiti. Osim toga, ukoliko je bolest nastupila, ona se razvija sporije ako oboleli partner ima podršku zdravog, pri čemu su jako važni sledeći aspekti: razgovor o ličnim brigama i potrebama, deljenje iskustava, komunikacija, aktivna uključenost i zajednično rešavanje problema.

(Napomena: Reference pomenutih istraživanja, kao i njihov detaljniji pregled, moguće je pronaći u knjigama „Brak i stres – funkcionalni i disfunkcionalni partnerski odnosi“ autorke Jelene Šakotić-Kurbalije, „Psihologija braka i obitelji“ autora Mire Čudine-Obradović i Josipa Obradovića, „Kada telo kaže ne – cena skrivenog stresa“ autora Gabora Matea, na osnovu kojih je tekst napisan).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *