Pokrenite svoju digitalnu detoksikaciju

Ovde ćemo se pozabaviti pitanjem, kako uspostaviti digitalnu detoksikaciju koja funkcioniše? Naravno da postoje aplikacije koje kontrolišu i ograničavaju pristup drugim aplikacijama, posebno društvenim mrežama. Ali nije li paradoksalno oslanjati se na pametni telefon da bi pokušali da manje koristite pametni telefon? Potrebno je da se osnažite i preuzmete kontrolu nad svojim uređajima. Postoji nekoliko malih saveta i trikova.


Iako nije uvek moguće ili čak poželjno potpuno prekinuti vezu, postavljanje ograničenja kada ove digitalne veze mogu narušiti vaše vreme, može biti dobro za vaše mentalno blagostanje.
– Koristite svoj telefon da puštate plejlistu dok vežbate, ali ako ga postavite na režim rada u avionu, nećete biti ometani telefonskim pozivima, SMS-om, drugim porukama ili aplikacijama za obaveštenja dok vežbate.
– Postavite ograničenje na tip i vreme digitalnih mreža u kojima ćete učestvovati. To će vam pomoći da uživate u aktivnostima u realnom svetu.
– Ako su vam uređaji potrebni tokom dana za posao, pokušajte sa mini detoksikacijom na kraju radnog dana. Izaberite vreme kada želite da isključite svoje uređaje, a zatim se usredsredite na to da provedete veče potpuno bez društvenih mreža, ćaskanja, video zapisa na mreži i drugih digitalnih ometanja.
– Potrudite se da u navedenim aktivnostima ograničite upotrebu digitalnih uređaja:
– Kada jedete, posebno kada večerate sa drugim ljudima
– Kada se probudite ili legnete u krevet
– Kada provodite vreme sa prijateljima ili porodicom
Isključite “push” obaveštenja na telefonu. Mnoge aplikacije za društvene mreže, uključujući Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest i sajtove sa vestima, šalju upozorenja kad god primite poruku, pominjanje ili novu objavu
– Umesto da proveravate određene aplikacije ili veb lokacije svaki put kada se pojavi nova priča ili objava, svaki dan odvojite određeno vreme kada ćete proveravati svoje poruke ili pominjanja. Takođe, potrošite određeno vreme, oko 20 do 30 minuta, da biste se posvetili preuzimanju i slanju odgovora.
– Možda će vam biti od pomoći da ostavite telefon kod kuće barem na kratko. Studije su otkrile da samo prisustvo mobilnog uređaja, čak i ako ga ne koristite aktivno, snižava nivo empatije i umanjuje kvalitet razgovora u interakciji sa drugim ljudima, fenomen koji su istraživači nazvali „efekat iPhone“.
Digitalni post – pokušajte da se odreknete svih digitalnih uređaja na kratak vremenski period, na primer na dan ili do nedelju dana (izaberite dan u nedelji da biste se oslobodili uređaja)

Postoji još nekoliko stvari koje možete da uradite da biste bili sigurni da će vaša digitalna detoksikacija biti uspešnija:
– Obavestite svoje prijatelje i porodicu da ste u digitalnoj detoksikaciji i zatražite njihovu pomoć i podršku;
– Pronađite načine da odvratite pažnju i držite druge aktivnosti pri ruci;
– Uklonite aplikacije društvenih mreža sa telefona da biste smanjili iskušenje i lak pristup;
– Pokušajte da napustite kuću, izađite sa prijateljima ili prošetajte kada ste u iskušenju da koristite svoj uređaj.

Izaberite i isprobajte, za početak, neke savete za detoksikaciju i podelite sa nama svoja iskustva i izazove .
Srećno!