Online Terapija

Do nedavno, online terapija nije se ozbiljno shvatala u polju psihoterapije. Čak i sada je mnogi terapeuti osporavaju i ne prihvataju. Međutim, dolaskom novih, naprednih tehnologija, moramo ići u korak sa istim, a najnovija istraživanja na ovom polju nam dokazuju da je online terapija pojednostavila i olakšala život mnogim klijentima.

Verovatno ste već naviknuti da se mnoge stvari za koje nam je ranije bilo nezamislivo da se mogu obaviti, a da ne izađemo iz našeg doma, mogu obaviti preko mreže (plaćanje računa, kupovina odeće, namirnica, naručivanje hrane)..psihoterapija nije zaostala u praćenju životnog toka..Online savetovanje se takođe značajno pokazalo efikasnim u podsticanju dece i tinejdžera na terapiju, jer im se čini da im je ugodnije korišćenje interneta.

Prednosti online terapije ostaju iste kao i kod tradicionalne, uživo terapije. Primate pomoć koja Vam je potrebna i jedina razlika je način na koji se emituje. Terapeut i dalje zakazuje sedmične seanse koje traju oko 50 minuta, može biti manje ili više u zavisnosti od potreba klijenata, podrazumeva se da sve o čemu razgovarate sa svojim terapeutom ostaje strogo poverljivo. Još jedna stvar, koju su mnogi ocenili kao pozitivnu, je da niko neće morati da zna da ste na psihoterapijskoj seansi, ukoliko to ne želite, jer sesije izvodite sa bilo kog mesta po Vašem izboru. Dakle, sve dok imate stabilnu vezu sa internetom, u funkciji mikrofon i kameru, spremni ste!

Navešću taksativno neke od prednosti online savetovanja u odnosu na uživo savetovanje:

1. KOMFORT
Ovo je značajna korist! Da bi terapija tekla efikasno, neophodno je da se pacijent oseća ugodno u svom okruženju. A za to ne postoji ništa ugodnije nego biti na mestu gde želite da budete! Bez obzira da li ste kod kuće, na putovanju, u svojoj kancelariji, svoje psihoterapijsko savetovanje možete lako da izvršite uz to i produktivno. Moje zapažanje je, da su klijenti mnogo skoncentrisaniji i usmereniji na rad ukoliko su u svom kućnom, poznatom okruženju. Zato nalazim da je online psihoterapijski rad vrlo delotvoran, čak i kad to nije jedina opcija. Uostalom, tehnologija i postoji da olakša ljudima, pa zašto je ne bi iskoristili i u ove svrhe.

2.UŠTEDA VREMENA
Ako ste se već tradicionalno podvrgavali psihološkom savetovanju, sigurno ste primetili da između odlaska i dolaska iz kancelarije terapeuta provodite mnogo vremena na putu. Život u velikom gradu donosi sa sobom velike gužve, što neretko dovodi do toga da nam iz jednog dela grada do drugog treba i više od dva sata u jednom pravcu. Takođe u poslednje vreme potraga za parkingom često zna oduzeti vremena koliko i traje jedna seansa.Velike gužve i gubitak vremena koji je uslovljen njima dovodi do povećanog stresa klijenata, koji ne ide u korist terapiji. Sa online terapijom, ne morate gubiti dragoceno vreme u putu, samo zakažite najbolje vreme za Vas i Vašeg terapeuta i to je to!

3. BEZ OGRANIČENJA MESTA U KOM ŽIVITE
Puno puta sam čula da bi ljudi sa ovih prostora koji žive i rade u inostranstvu potražili psihoterapijsku pomoć, ali su bili uskraćeni za istu upravo zbog mesta gde se nalaze, a razgovore su želeli da sprovode na maternjem jeziku. Takođe kulturološke razlike u razumevanju problema su od velikog značaja za psihoterapijski rad. Sa online terapijom, geografske granice su izbrisane i ne predstavljaju nikakvu prepreku.
To takodje važi i za ljude u celoj Srbiji, mogu izabrati svog terapeuta po bilo kojim parametrima da njima odgovara, a ne onog koji im je dostupan u mestu stanovanja.

Ono što je takođe važno, a ide u prilog online terapiji su putovanja, bilo poslovna ili privatna, nećete izgubiti svoju važnu sesiju zbog istog, niti morate propuštati i prilogađavati svoj put..sve što Vam je potrebno je internet konekcija i seansa će se održati na kom god da ste mestu.

4. UŠTEDA TROŠKOVA
Kada izvodite online terapiju, ostavljate po strani troškove benzina,parkinga, autobusa, taksija..

5.VEĆA EFIKASNOST
Neka istraživanja su pokazala da se klijenti osećaju prijatnije u razgovoru preko ekrana računara i pametnog telefona nego lično. To terapiju čini mnogo korisnijom, uzimajući u obzir da većina klijenata ima veću opuštenost i hrabrost da razgovaraju o stvarima od kojih bi obično zazirali od razgovora licem u lice.

Za kraj, ne mozemo, a da ne pomenemo trenutnu epidemiološku situaciju, gde je potreba za psihoterapijom bila na najvećem nivou, a ne bi se mogla realizovati da mogućnost online terapije nije postojala.

Nataša Stojadinović, dipl. defektolog; porodični psihoterapeut pod supervizijom