Odnos terapeuta i klijenta iz ugla Irvina Jaloma

Irvin Jalom

Danas govorimo o Irvinu Jalomu, američkom egzistencijalnom psihijatru, psihoterapeutu, penzionisanom profesoru psihijatrije Stanford univerziteta koji sa svojih 90 godina kaže da „još uvek uči.“
Autor je mnogih stručnih knjiga o psihoterapiji, a u nekim od svojih romana zastupa ideje moderne filozofije, antike i spaja ih sa psihijatrijom i književnošću. Na slikovit način predstavlja mnogo toga o teoriji i praksi psihoterapije.

Odnos između terapeuta i klijenta je autentičan. Karakteriše ga nenametljivo, bezrezervno prihvatanje klijenta. Klijent ima neograničenu mogućnost ispoljavanja svojih pozitivnih i negativnih osećanja. Jalomov pristup podrazumeva lično angažovanje terapeuta tokom seanse. Recimo, u knjizi Ležanje na kauču terapeut jasno postavlja pitanja klijentu kako se oseća nakon što mu je otkrio mnogo toga o sebi, da li misli da je saradnja moguća, šta oseća prema terapeutu, da li je postoji neka nelagoda koju odnosi sa sobom i slično.
Interesantan je komentar Los Anđeles tajmsa koji glasi „Da su Frojd ili Jung odlučili da napišu psihološki triler, sumnjam da bi ispleli tako napetu i upečatljivu priču.“

Terapeutski odnos je sistemski, što znači da teraput i klijent zajedno prate put promena koje se dešavaju na putu do cilja. Ono što je lekovito u psihoterapiji svakako je empatičan, profesionalni odnos i odsustvo bilo kakvog vrednosnog, moralnog ocenjivanja onoga o čemu klijent govori. Vreme i fizičko ispoljavanje agresije su jedina ograničenja.

Neki od Jalomovih fantastičnih citata:
“Čovekov duh satkan je od njegovih izbora.”
“Pre ili kasnije moraćete se odreći nade u lepšu prošlost.”
“Ne dozvoli da život živi tebe. U suprotnom ćeš dočekati da četrdesetu osećajući se kao da nikad nisi živeo. Živi sad tako da se sa pedeset godina nećes osvrtati ka svojim četrdesetim sa žaljenjem.”

Da li i vi imate omiljenu knjigu ovog „učitelja života“ ili omiljeni citat? Pišite nam vaše utiske!