Efekti kreativnih procesa na odmaranje organizma

Periodi odmora i pravljenje predaha od brojnih svakodnevnih obaveza u dinamičnom okruženju i veoma ubrzanom načinu života su neophodni za obnavljanje energije i regeneraciju organizma. Pored godišnjeg odmora, koji je izuzetno važan, potrebno je i u svakodnevni ritam uvrstiti vreme za odmor, kako bi se sprečilo nagomilavanje stresa na dnevnom nivou. To vreme može da obuhvata periode kada se sve radne aktivnosti ostave po strani, kako bi se napravila neophodna kontrateža imperativu da stalno budemo što produktivniji, uspešniji, da postižemo što više i što bolje…

Pored perioda kada je najkorisnije da samo „ne radimo ništa“, vreme za odmor može da obuhvata i bavljenje aktivnostima koje relaksiraju, poput tople kupke, slušanja prijatne muzike, praktikovanja meditacije. Na isti način je važno i vreme za fizičku aktivnost i uopšteno rekreaciju, odnosno za one aktivnosti koje imaju potencijal da podignu energiju, zabave i oraspolože. Nije važno koja konkretna aktivnost je u pitanju, važno je samo da je nešto u čemu uživate.

Na koji način se umetnost i kreativni procesi uklapaju u priču o kvalitetnom odmoru organizma?

Poreklo umetnosti nalazi se u ljudskom nagonu da se izraze misli i osećanja kroz stvaranje i zabavljanje i u potrebi za onim što je magijsko, lepo, dopadljivo. Umetnička dela pružaju zadovoljstvo i onima koji ga stvaraju i onima koji ga posmatraju, stvarajući novu energiju i životni elan. Umetnost je izraz individualnosti, koja aktivira osobu angažujući celo njeno biće. Kreativni procesi bude energiju, koja se koristi na konstruktivan način, tenzija se otpušta, te sam čin stvaranja može biti katarktički. To je jedan od načina da se čovek oslobodi uticaja životnih stresora. Umetnost je fleksibilna, svestrana, spontana i ugodna. Oslobađa prostor za igru, maštu, imaginaciju i kreativnost. Opušta napetost, umiruje, daje odušak agresivnim impulsima, troši višak energije i pročišćava dušu, pruža rasterećenje i osećaj kontrole, i predstavlja izvor zadovoljstva.

Kreativni procesi mogu da izazovu fiziološke promene u telu i imaju pozitivan efekat na telo, um i dušu. Nije važno koliko imate godina i da li smatrate da ste talentovani ili ne, umetnost ima sposobnost da pomogne ljudima svih uzrasta da smanje stres i da povećaju osećaj blagostanja. Postoje brojna istraživanja u kojima je demonstriran uticaj primene kreativnih procesa na smanjenje produkcije hormona stresa, u jednom od njih je prikazan uticaj crtanja mandala na snižavanje krvnog pritiska i smirivanje pulsa, u jednom je vizuelnom imaginacijom smanjen doživljaj hroničnog bola kod pacijenata. Ova i slična istraživanja govore u prilog tome zašto se kreativni procesi uspešno koriste i u tretmanu različitih zdravstvenih tegoba i generalno za opuštanje i odmaranje organizma.

Kako održati psihofizičko zdravlje?

Kako bi se izbeglo hronično nagomilavanje stresa, sprečio sindrom izgaranja ili smanjio rizik za nastanak neke bolesti, važno je negovati uravnoteženiji pristup životu, koji obuhvata uživanje u raznim aspektima života i izlaženje u susret svojim i fizičkim i emocionalnim i socijalnim potrebama. Iako deluje da je teško pronaći dovoljno vremena za sve, moguće je naučiti kako da se efikasnije organizuje vreme, raspodele obaveze, drugačije postave prioriteti, preispita dosadašnji način života, tako da on bude što više u skladu sa osnovnim potrebama i ličnim vrednostima. Provođenje vremena sa dragim ljudima, partnerom, porodicom, prijateljima, kućnim ljubimcima, vreme za pasivni odmor, vreme za hobi, za rekreaciju, zabavu, relaksirajuće, kreativne aktivnosti nije utrošeno, već često najbolje uloženo vreme, jer su navedene aktivnosti samo neki od načina da se postigne balans, održi psihofizičko zdravlje i vodi kvalitetniji i ispunjeniji život.  

Koji su vaši načini?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *