Poznati o anksioznosti

Poznati otvoreno o anksioznosti

Nisi sam!

Poznate ličnosti su takođe počele da govore o anksioznosti i paničnim poremećajima, podižući svest javnosti i normalizujući tako delikatno pitanje često podcenjenih problema anksioznosti i panike. Ove reči se neretko zloupotrebljavaju a označavaju stvarne poremećaje koji čine da se mnogi ljudi zatvore i osećaju neshvaćeno. Na sreću, zahvaljujući nekim poznatim ličnostima, koji pate od ovih problema, i koje su odlučile da prekinu tišinu i otvoreno pričaju o tome, debata o mentalnom zdravlju počinje da se otvara za širu javnost.

Camila Cabello
„Terapija me je spasila od anksioznosti i sagorevanja!” Popularna američka pevačica i tekstopisac, kubanskog porekla, ispričala je svoju priču o teškom periodu i kako je uspela da ga prebrodi. Ova uspešna pevačica poznata po pesmama „Havana ” i „Senorita” , objasnila je koliko joj je bila važna psihoterapija kao i podrška njenog tadašnjeg partnera Shawn Mendes-a. Camila je opisala svoj „mračni period”. „Pre nastupa već bih bila iscrpljena. Ogromna anksioznost me pratila u svakom trenutku mog života, bilo je previše i nije bilo održivo. Osećala sam se kao da trčim sa slomljenom nogom, ali najviše od svega, osećala sam da ne slušam sebe dovoljno. Stalno sam sebi govorila da je sve u redu, ali u stvarnosti nije bilo. Kao da sam sebi uskraćivala dozvolu da tražim pomoć, ali ipak mi je bila potrebna pomoć i terapija.” Mlada pevačica, koja nikada nije skrivala sa čim se suočava osvrnula se i na period tokom pandemije. „Pandemija me je naterala da napravim pauzu i tada sam shvatila. Ne mogu da nastavim ovako, hajde da to rešim, rekla sam sebi. Mesecima, koji su prethodili zatvaranju, sam radila neumorno. Nisam se osećala dobro, ali sam ipak radila. Sada razumem, kada bih ponovo proživela ta osećanja, nosila bih se sa njima na drugačiji način.” objasnila je.

Zendaya
„Moja anksioznost se prvi put pojavila kada sam bila mlađa i morala sam da polažem test u školi. Sećam se da sam paničila, nastavnik me izveo iz učionice i rekao : „Smiri se, diši duboko.” Mislim da se nije ponovo pojavljivala do moje 16. godine kada sam radila i dobila projekat koji sam odbila. To je bio, na neki način, moj prvi put da se pozabavim internetom, od koga mi je bilo muka. Izbrisala sam sve i ostala u svojoj sobi. Nastupi uživo su u meni izazivali anksioznost. Mislim da mnogo toga proizilazi iz pritiska koji sam vršila na sebe, želeći da dam svoj maksimum i da ne pogrešim. Definitivno još uvek to nemam pod kontrolom. Nemam ključ, pa ako neko ima, neka mi kaže! Otkrila sam da je razgovor od pomoći, a to znači da često zovem mamu usred noći, ponekad se dogodi da zaspi samnom preko telefona. ”

Jesse Eisenberg
Jesse Eisenberg nije nikada mogao da se opusti u školi zbog svog problema sa anksioznošću. Nikada ga nisu maltretirali drugovi iz razreda, ali se nije opuštao jer je uvek bio „spreman za borbu”, i ubeđen da će se nešto loše dogoditi. Govoreći o ovom problemu, rekao je „Čuvao sam jednu maramicu za plakanje i jednu za krvarenje. Bio sam spreman za borbu, ali se nikada ništa nije dogodilo, sto je delovalo još gore. Film „Zombieland: Double Tap” glumca je naučio da upravlja svojim stanjem, nakon kreativne umetničke škole koja ga je podučila glumom. On objašnjava ; „Gluma je jedno unutrašnje iskustvo. To je katarzičan način da se doživi emocionalno iskustvo koje je sigurno i kontekstualizovano. To je drugačije od mog iskustva u realnom životu kada sam trčao iz srednje škole histerično plačući, zbog anksioznosti. Da sam sa 12 godina bio u mogućnosti da vidim kao sada, shvatio bih da zivot tece dalje. To bi pomoglo destigmatizaciji nečega što je pogrešno stigmatizovano.” Jesse je priznao da ga još uvek obuzima osećaj anksioznosti. Na pitanje da li je to još uvek nešto sa čime se suočava, odgovorio je . „Samo ujutru, popodne i uveče” . Zvezda filma „The Social Network” čini sve da na svoje dete ne prenese problem koji ga muči. On kaze „Za mene nema ničeg boljeg za mentalno zdravlje nego da brinete o stvarima koje su realne, a kada imate dete, realnost je na prvom mestu.”

Bella Hadid
Manekenka je na Instagramu u novembru 2021. podelila snimak Willow Smith o tome kako se oseća „izgubljeno“ i „zbunjeno“ pored nekoliko svojih fotografija na kojima plače. Ona je pozvala pratioce da vode računa o svom mentalnom zdravlju. „Društveni mediji ne oslikavaju realan život. Zapamtite to, svi vi koji se borite. Ponekad, sve sto treba da čujete je da niste sami! Dakle, poručujem vam, niste sami! Volim vas, vidim vas, čujem vas. Samopomoc i mentalni problem/hemijski disbalans nisu linearni, to je kao rolerkoster, ima svoje uspone i padove. Ali želim da znate, uvek ima svetla na kraju tunela, a rolerkoster se u nekom trenutku potpuno zaustavi. (Uvek postoji prostor da se ponovo pokrene, ali meni je uvek bilo važno znati da čak i ako je to nekoliko dana, nedelja ili meseci, postaje bolje, donekle, čak i na trenutak.) Trebalo mi je mnogo vremena da to shvatim, ali imala sam dovoljno slomova i sagorevanja da znam ovo: Ako dovoljno radiš na sebi, provodiš vreme sam da razumeš svoje traume, pokretače, radost i rutinu, uvek budeš u mogućnosti da razumeš ili naučiš više o sopstvenom bolu i kako da se nosiš sa njim, to je nešto što možeš da uradiš za sebe. Kako bilo, nisam sigurna zašto, ali mi je sve teže i teže ne podeliti svoju istinu sa vama. Hvala vam što me vidite i hvala što me slušate. Volim vas.”

Ryan Reynolds
Zvezda filma „Deadpool” je otkrio svoju trenutnu borbu sa anksioznošću u mesecu svesti o mentalnom zdravlju 2021. „Jedan od razloga zašto ovo objavljujem tako kasno je što sam preterao sa rasporedom i važne stvari su proklizale. A jedan od razloga zašto sam preterao sa rasporedom je moj doživotni prijatelj, anksioznost“, napisao je Reinolds preko Instagrama samo nekoliko dana pre kraja meseca. „Znam da nisam sam, za sve one poput mene, koji preteruju sa rasporedom, preterano razmišljaju, preterano rade, preterano brinu pre svega, molim vas, znajte da niste sami.”
Glumac je zaključio: „Ne govorimo dovoljno o mentalnom zdravlju i ne činimo dovoljno da destigmatizujemo razgovor o tome. Ali, kao i sa ovom objavom, bolje ikad nego nikad, nadam se…”

Noah Cirus
„To je nešto veoma blisko mom srcu. Borila sam se sa anksioznošću i depresijom od svojih 10. ili 11. godina. Dakle, mislim da je to ogromna tema“, rekla je pevačica hita „Make Me Cry“. „Jedan od razloga zbog kojih sam oduvek želela da koristim ovu platformu je da pričam o mom mentalnom zdravlju i pomognem adolescentima širom Amerike i svuda u svetu da znaju da nisu sami.” Dodala je da neće dozvoliti da njena mentalna bolest zavlada njenim životom kao što je to bilo svih ovih godina. “Želim da pričam o tome, podignem svest i poručim deci širom sveta da nisu sami.”