Kada telo kaže ne – cena skrivenog stresa

Gabor Mate, kanadski lekar mađarskog porekla, u svojoj knjizi ,,Kada telo kaže ne – cena skrivenog stresa”, objedinjuje rezultate savremenih istraživanja na polju psihosomatike i psihoneuroendokrinoimunologije. Ove komplikovane reči jednostavno znače da um i telo nisu i ne mogu biti odvojeni, da su um i njegov emocionalni sadržaj neraskidivo povezani sa telom, putem nervnog, endokrinog i imunološkog sistema. To je saznanje koje je drevna mudrost uvek podrazumevala i ljudi intuitivno znali, a sada otkrića moderne nauke to i zvanično potvrđuju.

Na koji način telo govori ,,ne”?

Kroz mnogobrojne primere iz bogate kliničke prakse i životnim pričama nekoliko poznatih ličnosti, stiče se uvid u to na koji način telo govori „ne“ i zašto to čini. Bazirana na brojnim, savremenim, naučnim istraživanjima, a napisana sa veoma istančanim osećajem za ljude koji pate, u jednom prevashodno humanom tonu, ova knjiga govori o tome kako različite bolesti (kao što su multipla skleroza, amiotrofična lateralna skleroza, rak, reumatoidni artritis, ulcerozni kolitis, Alchajmerova bolest, itd.) predstavljaju način na koji se telo opire onome što um (još uvek) ne sme, ne može ili neće da prepozna. Prikazana kroz prizmu holističkog pristupa, koji u centar stavlja osobu, a ne dijagnozu, ona takođe uči o značaju emocija, njihovog zdravog izražavanja nasuprot potiskivanju, važnosti da se postave granice, da se kaže „ne“, da se ozbiljno razmotre i ispoštuju sopstvene potrebe. Stoga ne čudi zašto su nebrojene koristi od uvođenja psiholoških intervencija u ovu priču.

U knjizi je detaljno opisan uticaj stresa, hormonalnog statusa, emocija i emocionalne kompetentnosti, mehanizma potiskivanja, gubitaka, trauma, transgeneracijskih prenosa, lične istorije i naših dubokih uverenja na imunološki sistem i uloga pomenutih faktora u nastanku i toku bolesti. Kakav uticaj rana životna iskustva imaju na zdravlje; kako se stres može preobratiti u bolest; na koji način su odnosi sa drugima biološki regulatori; može li da se umre od usamljenosti; da li postoji „rak-ličnost“; zašto je važno slušati „osećaj iz stomaka“; zašto je bes neophodan; zašto nije baš tako dobro biti baš tako fin; samo su neka od pitanja na koja je moguće pronaći odgovore u ovoj knjizi. Ona nude mogućnost boljeg razumevanja kompleksnog odnosa psihološke dinamike, emotivnog okruženja i fiziologije, što je ključno za zdravlje i blagostanje. Pored toga, autor pruža i konkretne smernice za očuvanje ili rekuperaciju mentalnog i fizičkog zdravlja, podsticanje unutrašnje sposobnosti ozdravljenja i olakšavanje lične transformacije, kao i nadu u ostvarivanje toga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *